UHF 868 MHz

RFID IDENTIFIERING av träpallar

Image

“Ett litet steg för RFID – men ett stort steg för logistiken!”

Allt fler användare av lastbärare vill ha bättre kontroll. Som i de flesta fall ligger det ett ekonomiskt tänkande bakom. Att det saknas lastbärare för en utleverans kan kosta stora pengar. Samtidigt vill inget företag ha för många lastbärare. Hur hittar man i lagret en lastbärare med specifikt gods? 

 

Inget nytt under solen – men nu realistiskt och användbart

Dyrare lastbärare som rullburar, vagnar, racks och plastpallar började man märka med streckkodsetiketter. I de flesta fall fungerar streckkodsmärkningen bra under några veckor. Numera är de flesta av dessa lastbärare i slutna och halvöppna system märkta med RFID.  För träemballage, och då speciellt, pallar har RFID fram tills nu inte varit ett realistiskt alternativ. Tekniskt fungerade det redan 1984 då vi gjorde vår första testinstallation. Däremot var det ekonomiskt orealistiskt och taggarna var något otympliga.

 Ur det påtalade behovet av att även kunna identifiera och spåra pallar av trä har en speciell RFID-tag tagits fram. Priset per RFID-tag motsvarar några minuters körning med truck för att leta efter pallen – vid ett enda tillfälle.

Image      Image

Funktionen

Jo man kan läsa RFID-taggen på upp till cirka 4 m avstånd. Passiv, vilket innebär att den inte har något batteri som begränsar livslängden. Minnet är skriv-/läsbart och en kapacitet om 96 bit. Alternativt kan man beställa förprogrammerade tags i en löpnummerserie.

 

Den globala standarden ”EPC Class 1 Generation 2” gäller för kommunikationen med taggen.. Detta innebär att användare som har moderna RFID EPC-läsare installerade i portar eller på truckar kan läsa taggen och därmed identifiera pallen och kommunicera data till värdsystemet. Detsamma gäller befintliga handdatorer som kan läsa EPC-tags. I portalläsare kan staplar av pallar läsas.

System för numrering av pallar och tags

Som ägare till pallen kan man skapa ett eget numreringsystem för att skapa ett unikt ID för varje individuell pall. Alternativt kan man, mot en licensavgift,  använda EAN/GS1`s system GRAI (Global Returnable Asset Identification). Därmed får man globalt unika ID´n på pallarna.

Montering av tag

Image

Som du ser av bilden är taggen sågtandad i kanterna, Tjockleken är 0,3 mm. I en av pallens hörnklossar borrar man ett hål, 12 mm i diameter. Med ett enkelt verktyg trycker man in taggen i hålet och det hela är klart. Tandningen i kombination med rätt diameter på hålet gör att taggen inte ramlar ur.

 Träpallen – en enhet i kundernas IT-system 

Med en RFID-tag i pallen kan dina kunder i sina IT-system ha kontroll över såväl tomma som lastade pallar. Det är svårt att generellt påstå en siffra vad användaren kan tjäna på RFID-taggade pallar. Vi vet erfarenhetsmässigt att detta kommer bli en mycket lönsam investering men framför allt ger det en potential IT-baserad styrning inom produktion, materialhantering, lager och utleveranser.

Image

Hur kommer vi igång?

Det du som tillverkare av pallar behöver göra är att borra hål och stoppa i taggen. Du kan köpa RFID-taggen förprogrammerad med ett EPC-nummer alternativt med ett eget löpnummer alternativt med tomt minne där du eller din kund sköter programmeringen.

 

Det som främst behövs är en kund som behöver eller har intresse av RFID-taggade pallar. Förmodligen kan denna kund initialt behöva lite hjälp. Vi kan, på konsultbasis, ge denna hjälp med systemupplägg samt med IT-avdelningen diskutera hur integrationen med hans affärssystem kan göras.

 Prov kit – eller provtagg?

Ord och bilder i all ära men det är lättare att förstå om man får ta och känna på en produkt.  Vi har tagit fram ett enkelt kit med 100 st tags och ett verktyg för manuell montering, till rimligt pris. I begränsad omfattning kan vi även sända en (1 st) prov-tagg.

RFID-taggen har produktnamnet PINO. Den är utvecklad av och tillverkas av det finska företaget Confidex. Vi är ” Confidex Official Network Resellers”  i Sverige.

Kontaktinfo:

Bengt Sunesson

Tel. 070-840 67 69

bengt.sunesson@identsys.se

www.identsys.se

 

 

PDF-dokument för utskrift – INFO RFID PALL.pdf

 

PRODUKTBLAD: Confidex Pino (129,58 KB)

 

LÄNK till produktsidan för PINO

 

Vill du i fortsättningen ha information kring RFID från oss? Klicka då på länken – prenumerera@identsys.se

 

Vill du att vi plockar bort dig från vår sändlista? Klicka då på denna länk – cancel@identsys.se

 

 

 

0

Din varukorg