868 MHz UHF RFID ETIKETTER

UHF RFID-etiketter och inlays

Ett RFID inlay är en “komponent” bestående av chip och etsad antenn på ett substrat som förädlas till en etikett eller tagg. Man skiljer på “dry inlay” och “wet inlay”. Ett “wet inlay” har adhesive på baksidan och kan i vissa fall användas som etikett. I vissa fall har tillverkaren även lagt på ett “paper face” på inlayet så att man på detta kan trycka streckkoder och visuellt läsbar text.


Den fysiska storleken på ett inlay är något större än dess antenn. En RFID-etikett kan teoretiskt vara hur stor som helst eftersom RFID inlayet monteras på etikettens baksida.

HF 13,56 MHz och UHF 868 MHz är frekvenser lämpliga för att göra RFID-etiketter eftersom antennerna antingen etsas fram eller trycks med konduktiv färg. Antennernas fysiskt tjocklek blir mycket tunn vilket medför att etiketten blir slät och inte ger bubbliga rullar.

Det är chippet i kombination med antennen som ger taggen dess egenskaper. Ju större antenn desto längre längsta läsavstånd.

Chippen har utöver olika storlekar på minnen även andra egenskaper varför man bör utgå från förutsättningarna där taggen ska verka och därefter välja tagg med “rätt” chip.

 

RFID ETIKETTER

Etiketter och inlays ligger på rullar som storleksmässigt är avpassade för kunna användas i RFID etikettskrivare. En säljförpackning är minst en rulle som ibland kan innehålla upp till 5 000 etiketter eller inlays.

Materialet på ytan där taggen ska appliceras har betydelse för funktionen och speciellt om underlaget består av metall eller nära vatten som på en behållare med vätska. För detta används speciella “på metall” taggar. “On metal etiketter” är något tjockare än vanliga RFID-etiketter och därmed även något styvare. Styvheten gör att endast ett fåtal RFID-etikettskrivare kan hantera denna typ av etiketter. Vi vet vilka!

        

RFID ETIKETTER FÖR MONTAGE PÅ  METALL

För att metallen bakom RFID-taggen ska bli en dela av taggens antenn och därmed “knycka” energi byggs taggen med isolerande skikt. Därmed fungerar “på metall taggar” även på metall.

Dock är det så att vissa typer av taggar behöver den bakomliggande metall för att fungera. Dessa taggar fungerar “dåligt” när de inte monteras på metalliskt underlag.

Andra varianter av “på metall taggar”  har ett skikt av metall inbyggt och fungerar därför bra på såväl metall som på andra underlag.

 

RFID ETIKETTER FÖR MONTAGE PÅ PLAST

Plastmaterial har en annan konduktivitet än exempelvis kartong, trä eller metall. Här bör man välja en RFID-etikett eller tagg som enligt databladet är avsedd för applicering på plastmaterial.

Inom livsmedelsindustrin avvänds mycket plastbackar som upprepat tvättas i hög temperatur och högt tryck. Det finns för detta ändamål speciella taggar som tål dessa påfrestningar samtidigt som de har ett adhesiv som gör att taggen sitter kvar.

 

RFID ETIKETTER FÖR TEXTILIER

Vanligtvis är  dessa RFID-etiketter, eller taggar, gjorda i ett textilt material eller ingjutna i ett flexibelt plastmaterial. Denna typ taggar används bl.a. för att märka yrkeskläder samt för dukar, servetter, handdukar och sänglinne för uthyrning till hotell och restauranger. Här tillförs kravet på tålighet mot vatten, värme och högt tryck i strykmaskinerna.

Etiketterna/taggarna kan fästas med värmepress eller sys fast.

 

FLYTTNING AV RFID ETIKETT

I vissa sammanhang vill man att RFID-etiketten ska fungera som en form av sigill.

Här skiljer man på 2 begrepp – “tamper evident” och “tamper proof”

“Tamper evident” innebär att etiketten är bräcklig och går lätt sänder när man försöker ta bort den. Dock man med skicklighet och stor försiktighet flytta taggen så att den RFID-tekniskt fortfarande fungerar.

“Tamper Proof” innebär att taggen går sönder vid försök att lossa den och att den RFID-tekniskt är “död”.

 

PROGRAMMERING AV RFID ETIKETTER

Om man inte har behovet av att i realtid programmera etiketterna/taggarna med variabel information finns möjligheten att beställa etiketterna från fabrik förprogrammerade enligt era anvisningar. En fördel med fabriksprogrammerade taggar är att man eliminerar risken för att oavsiktligt skapa dubbletter av taggar. Kostnaden för eventuellt dubbelprogrammerade taggar kan man bortse från i jämförelse med kostnaden för att rätta till fel orsakade av en serie dubbletter.

Beskriv hur du vill använda RFID etiketterna – så kan vi förhoppningsvis guidar dig fram till ett bra val.

 

0

Din varukorg