RFID ETIKETTERUHF 868 MHz

868 MHz UHF RFID ETIKETTER – en summarisk översikt

UHF RFID-etiketter och inlays

Ett RFID inlay är en “komponent” bestående av chip och etsad antenn på ett substrat som förädlas till en etikett eller tagg. Man skiljer på “dry inlay” och “wet inlay”. Ett “wet inlay” har adhesive på baksidan och kan i vissa fall användas som etikett. I vissa fall har tillverkaren även lagt på ett “paper face” på inlayet så att man på detta kan trycka streckkoder och visuellt läsbar text.


Den fysiska storleken på ett inlay är något större än dess antenn. En RFID-etikett kan teoretiskt vara hur stor som helst eftersom RFID inlayet monteras på etikettens baksida.

HF 13,56 MHz och UHF 868 MHz är frekvenser lämpliga för att göra RFID-etiketter eftersom antennerna antingen etsas fram eller trycks med konduktiv färg. Antennernas fysiska tjocklek blir mycket tunn vilket medför att etiketten blir slät och inte ger bubbliga rullar.

Det är chippet i kombination med antennen som ger taggen dess egenskaper. Ju större antenn desto mer energi kan antennen fånga ur läsarens radiofält vilket ger ett längre längsta möjligt läsavstånd.

Chippen har utöver olika storlekar på minnen även andra egenskaper varför man bör utgå från förutsättningarna där taggen ska verka och därefter välja tagg med “rätt” chip.

 

RFID ETIKETTER

Etiketter och inlays ligger på rullar som storleksmässigt är avpassade för att kunna användas i RFID etikettskrivare. En säljförpackning är minst en rulle som ibland kan innehålla upp till 5 000 etiketter eller inlays.

Materialet på ytan där taggen ska appliceras har betydelse för funktionen och speciellt om underlaget består av metall eller nära vatten som på en behållare med vätska. För detta används speciella “på metall” taggar. “On metal etiketter” är något tjockare än vanliga RFID-etiketter och därmed även något styvare. Styvheten gör att endast ett fåtal RFID-etikettskrivare kan hantera denna typ av etiketter. Vi vet vilka!

        

Taggarna finner du här:  UHF RFID-etiketter

RFID ETIKETTER FÖR MONTAGE PÅ METALL

För att metallen bakom RFID-taggen INTE ska bli en del av taggens antenn och därmed “knycka” energi byggs taggen med ett HF-isolerande skikt. Därmed fungerar “på metall taggar” även på metall.

Dock är det så att vissa typer av taggar behöver den bakomliggande metall för att fungera. Dessa taggar fungerar “dåligt” när de inte monteras på metalliskt underlag typ kartong eller plast.

Andra varianter av “på metall taggar” har inbyggt skikt som gör att taggarna därför fungerar bra på såväl metall som på andra underlag.

Ett sätt att gå runt problemet med underlag av metall är att använda s.k. FLAG TAG eller LOOP TAG. Man dubbelviker etiketten så att den del som innehåller RFID inlayet sticker ut som en “flagga” och därmed kommer bort från metallen. Det är en billig variant av etikett att användas på metall eller på förpackningar som innehåller produkter av metall.

Flag Tag & Loop Tag
“På metall” UHF RFID-etiketter

RFID ETIKETTER FÖR MONTAGE PÅ PLAST

Plastmaterial har en annan konduktivitet än exempelvis kartong, trä eller metall. Här bör man välja en RFID-etikett eller tagg som enligt databladet är avsedd för applicering på plastmaterial.

Inom livsmedelsindustrin avvänds mycket plastbackar som upprepat tvättas i hög temperatur och högt tryck. Det finns för detta ändamål speciella taggar som tål dessa påfrestningar samtidigt som de har adhesiv som gör att taggen sitter kvar trots värme, tryck och tvättmedelslösningar.

Elektronik är generellt känslig för elektrostatiska urladdningar. Inom elektronikindustrin förvarar man ofta komponenter, elektronikkort mm i svarta plastbackar. Detta plastmaterial har en viss ledande förmåga som gör att standard UHF RFID-taggar inte fungerar utan kräver speciella taggar.

på plast UHF etikett

RFID ETIKETTER FÖR TEXTILIER

Vanligtvis är dessa RFID-etiketter, eller taggar, gjorda i ett textilt material eller ingjutna i ett flexibelt plastmaterial. Denna typ taggar används bl.a. för att märka yrkeskläder inom industri, sjukvård, hemtjänst mm   samt för dukar, servetter, handdukar och sänglinne för uthyrning till hotell och restauranger. Här tillförs kravet på tålighet mot vatten, värme och högt tryck i strykmaskinerna.

Etiketterna/taggarna kan fästas med värmepress eller sys fast.

En helt ny metod för märkning av textilier lanserats. Taggen har formen av en “sytråd” och den kan sys in i plagg med en standardsymaskin. RFID-märkningen av plagg kommer att vara mindre synlig än med traditionella “laundry tags” och då speciellt i kroppsnära plagg.

DataMars Laundry tag & E-thread

 

FLYTTNING AV RFID ETIKETT AVSIKTLIGT ELLER OAVSIKTLIGT

I vissa sammanhang vill man att RFID-etiketten ska fungera som en form av sigill som bekräftar att förpackningen inte har öppnats. Exempel där detta tillämpas är mediciner, dyrare viner och parfymer mm.

Här skiljer man på 2 begrepp – “tamper evident” och “tamper proof”

“Tamper evident” innebär att etiketten är bräcklig och går lätt sänder när man försöker ta bort den. Dock man med skicklighet och stor försiktighet flytta taggen så att den RFID-tekniskt fortfarande fungerar.

“Tamper Proof” innebär att taggen går sönder vid försök att lossa den och att den RFID-tekniskt är “död”. I apotekets kassa kan man alltså inte läsa RFID-taggen och därmed upptäcka möjlig “manipulation”.

Tamper proof RFID-etiketter

PROGRAMMERING AV RFID ETIKETTER

Om man inte har behovet av att i realtid programmera etiketterna/taggarna med variabel information finns möjligheten att beställa etiketterna från fabrik förprogrammerade enligt era anvisningar.

En fördel med fabriksprogrammerade taggar är att man eliminerar risken för att oavsiktligt skapa dubbletter av taggar. Kostnaden för eventuellt dubbelprogrammerade taggar kan man bortse från i jämförelse med kostnaden för att rätta till fel orsakade av en serie dubbletter.

Etiketter på rullar kan programmeras i RFID-etikettskrivare. “On Metal” etiketter är lite styvare och kräver en “förstärkt” variant av skrivare.

Såväl etiketter som programmeras i fabrik eller lokalt i en RFID etikettskrivare kan även få RFID-etikettens data i chippet printad som QR-kod eller klartext för läsning med mobiltelefon eller för visuell igenkänning.

Beskriv hur du vill använda RFID etiketterna – så kan vi förhoppningsvis guidar dig fram till ett bra val.

RFID PRINTING LABELS

Vill du veta mer så fyll i och sänd oss formuläret:

Detta formulär är inaktiverat.

0

Din varukorg