868 MHz UHF RFID ETIKETTER

UHF RFID-etiketter och inlays

Ett RFID inlay är en “komponent” bestående av chip och etsad antenn på ett substrat som förädlas till en etikett eller tagg. Man skiljer på “dry inlay” och “wet inlay”. Ett “wet inlay” har adhesive på baksidan och kan i vissa fall användas som etikett. I vissa fall har tillverkaren även lagt på ett “paper face” på inlayet så att man på detta kan trycka streckkoder och visuellt läsbar text.


Den fysiska storleken på ett inlay är något större än dess antenn. En RFID-etikett kan teoretiskt vara hur stor som helst eftersom RFID inlayet monteras på etikettens baksida.

HF 13,56 MHz och UHF 868 MHz är frekvenser lämpliga för att göra RFID-etiketter eftersom antennerna antingen etsas fram eller trycks med konduktiv färg. Antennernas fysiskt tjocklek blir mycket tunn vilket medför att etiketten blir slät och inte ger bubbliga rullar.

Det är chippet i kombination med antennen som ger taggen dess egenskaper. Ju större antenn desto längre längsta läsavstånd.

Chippen har utöver olika storlekar på minnen även andra egenskaper varför man bör utgå från förutsättningarna där taggen ska verka och därefter välja tagg med “rätt” chip.

 

RFID ETIKETTER

Etiketter och inlays ligger på rullar som storleksmässigt är avpassade för kunna användas i RFID etikettskrivare. En säljförpackning är minst en rulle som ibland kan innehålla upp till 5 000 etiketter eller inlays.

Materialet på ytan där taggen ska appliceras har betydelse för funktionen och speciellt om underlaget består av metall eller nära vatten som på en behållare med vätska. För detta används speciella “på metall” taggar. “On metal etiketter” är något tjockare än vanliga RFID-etiketter och därmed även något styvare. Styvheten gör att endast ett fåtal RFID-etikettskrivare kan hantera denna typ av etiketter. Vi vet vilka!

        

PROGRAMMERING AV RFID ETIKETTER

Om man inte har behovet av att i realtid programmera etiketterna/taggarna med variabel information finns möjligheten att beställa etiketterna från fabrik förprogrammerade enligt era anvisningar. En fördel med fabriksprogrammerade taggar är att man eliminerar risken för att oavsiktligt skapa dubbletter av taggar. Kostnaden för eventuellt dubbelprogrammerade taggar kan man bortse från i jämförelse med kostnaden för att rätta till fel orsakade av en serie dubbletter.

Beskriv hur du vill använda RFID etiketterna – så kan vi förhoppningsvis guidar dig fram till ett bra val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 7 =