TAGGAR – LF, HF, NFC, UHF & DUAL FREQUENCY

Grunden till framgångarna är standarden ISO 18000-6C, vilket innebär interoperabilitet mellan olika fabrikat av chip till taggarna och därmed ger användaren friheten och möjligheten att välja.

Sättet för en läsare att kommunicera med en tagg är detsamma oavsett vem som tillverkat taggen, hur den fysiskt ser ut – förutsatt att taggen har ett ISO 18000-6C chip. Det är ungefär som med mobiltelefoner – man behöver inte veta fabrikat eller modell på telefonen man ringer till. Det bara fungerar – då de följer samma standard.

Ytterligare en orsak till den snabba utvecklingen är de stora volymerna av chip och taggar som tillverkas. Dels medför det gett en tilltalande låg prisnivå men ger ändå tillverkarna ekonomiska förutsättningar för utvecklingsarbete som gör taggarna bättre och mer lättanvända i allt fler miljöer.

Varför så många varianter av UHF EPC-taggar?

Som så ofta handlar det om pengar. Ekonomer samt specialister inom logistik och produktionsteknik konstaterar i ökande grad det ekonomiska värdet av att nyttja RFID-tekniken.

Här passar det att lägga in ett lånat citat – “TIME IS MONEY and WASTED TIME IS WASTED MONEY”.

Om det, av någon anledning, inte finns RFID-taggar som fungerar tillräckligt bra i det aktuella företagets verksamhet står valet mellan att vänta på bättre tider och bättre RFID-produkter eller att i samverkan med en taggtillverkare ta fram en passande tagg.

Eftersom lönsamheten i att använda RFID är så pass hög sker detta relativt ofta. I många fall lägger taggtillverkaren upp en kundstyrt utvecklad tagg som en lagerförd artikel. Utöver RFID-etiketter och inlays finns i dagsläget ett stort antal UHF EPC taggar som utvecklats eller anpassats för användning i varierande logistiska eller industriella miljöer.

Pris kontra kvalitet

Det vi, och förmodligen även du, menar med kvalitet är att taggen fungerar i den miljö där den ska användas och under den tid som förväntas. Självklart – men ändå inte. De flesta tillverkare har bra kvalitetskontroll och levererar bra produkter.

Det som uppfattas som brist i kvaliteten är ofta att man använder fel typ eller variant av tagg.
Ett högre pris på en RFID-tagg innebär oftast att någon funktion eller egenskap adderats till grundfunktionen.

Exempel på sådant är:

  • tålighet mot fukt
  • tålighet mot mekanisk nötning
  • fungerar på metall
  • tålighet mot hög temperatur
  • tålighet mot lösningsmedel
  • tålighet mot gammastrålning
  • tålighet mot användning i mikrovågsugn
  • storleksmässiga egenskaper som liten/tunn/rund/ rektangulär/
  • metod för montering – lim/skruvar/nitar/magnet
  • mer minneskapacitet än vad som är “standard” – d.v.s. minst 128 bit EPC-minne. Vissa RFID-chip har även ett user memory .

Alla de här funktionerna kan man få i en RFID-tagg. Dock inte samtidigt i samma tagg. Det finns oftast inget påvisbart samband mellan pris och kvalitet på RFID-taggar.

Däremot mellan taggar med olika funktion eller egenskaper.

Bra eller dåligt beror mest på din matchning mellan taggens egenskaper och användningsområdets krav. Är du osäker – fråga någon som kan – gärna oss!

KORT ELLER LÅNGT LÄSAVSTÅND?

UHF RFID förknippas ofta med läsavstånd upp till 15 – 20m. Detta benämns som “far field”.

Det finns ett lika stort behov av att läsa UHF-taggar på kort avstånd – d.v.s. “near field”.

Exempel där behovet av kort läsavstånd finns är bl.a.taggade provrör i ett ställ eller taggade smycken i guldsmedsbutikens skyltställ. Här ju oftast syftet att i ett svep kunna läsa alla taggar i närheten utan att oavsiktligt även läsa alla taggar inom 10 m radie.

Vissa UHF-taggar har dubbla antenner, near fileld + far field, varför taggen kan läsas på såväl kort som långt avstånd. Dock måste läsaren ha antenn/antenner för near field eller far field.

Det går att generellt korta de maximala läsavstånden för läsare genom att minska uteffekten på läsarens radiosändare. Den maximala uteffekten är reglerad i lagstiftning och får inte överskridas,

Hårda och mjuka taggar

Hårda RFID-tagggar har försetts med en hård kapsling för att ge mekaniskt/termiskt/kemiskt skydd till taggens elektronik. Mjuka taggar var initialt samlingsbegreppet för etiketter och inlays men på senare tid har tillkommet ett flertal flexibla eller böjbara industriellt kapslade taggar.

Ett inlay är den enklaste och billigaste ”RFID-taggen”

Ett ”inlay”, eller försvenskat ”inlägg”, är en antenn och ett RFID-chip monterat på ett substrat.

Det finns 2 varianter. Dels ett ”wet inlay” där inlayet har ett adhesiv och där de är separerade och ligger som etiketter på rulle. Ett ”dry inlay” är då torrt d.v.s. har inget lim. De ligger oseparerade på löpande bana och måste klippas isär.

Kapslingen av transparent PET-plast ger inte mycket mekaniskt eller termiskt skydd. Är användningsmiljön så ”snällt” att inget ytterligare skydd behövs är inlayet ett utmärkt val. Detsamma gäller om taggen/inlayet monteras inuti en produkt. Då blir produkten kapsling till taggen. Exempel på detta är IT-inventarier, returemballage, möbler, mm.

Ytterligare en variant av “wet inlays” är att inlyet har ett “paper face” d.v.s. en vit frontyta av papper som kan tryckas i en termotransferskrivare. Inlayet blir i detta fall en RFID-etikett och även den mest prisvärda eftersom priset inte belastas med kostnader för konvertering.

Taggar för höga temperaturer, radioaktiv strålning, sterilisering med gammastrålning eller rejält stort minne

Det handlar om extrem påverkan från användningsmiljön – som chippen i “standardtaggarna” inte klarar av.

Idag finns det speciella chip som klarar de här påfrestningarna och som i lämpliga kapslingar blir taggar som fungerar även i dessa extrema miljöer.

När det gäller temperaturer och taggar skiljer man på ”arbetstemperatur” ofta -20 till +70 gr C och ”lagringstemperatur” som anges individuellt i taggens datablad.

I området för ”arbetstemperatur” kan man läsa och skriva data i taggen.

I temperaturområdet ovanför arbetstemperatur men inom lagringstemperatur kan man INTE skriva eller läsa data förrän temperaturen gått ner till arbetstemperaturen.

Hur lång tid taggen kan befinna sig i den förhöjda temperaturen anges i databladet.

Om temperaturen är för hög och exponeringstiden för lång kan chippet skadas. Det blir en ej återgående strukturell förändring av halvledarmaterialet.

Vi har High Temp taggar som klarar upp mot 400 gr C.

https://rfidprodukter.com/cat/rfid-taggar/rfid-taggar-uhf-868-mhz/uhf-taggar-hog-temp-talighet/

TAGGAR PÅ METALL OCH ICKE METALLISKA MATERIAL

Att taggar som fungerar när de applicerats på metall även fungerar likadant när de appliceras på icke metalliska material är inte en självklarhet. Vissa typer av “on metal” taggar använder den bakomliggande metallen i sin antennfunktion. När taggen monteras på ett icke metalliskt material försvinner denna funktion och taggen få ändrade läsegenskaper/läsavstånd.

I ett industriellt RFID-system behöver man ha ungefär samma läsavstånd oavsett om taggen sitter på metall – eller inte.

ÖVERSIKT – INDUSTRIELLA UHF-TAGGAR

I dagsläget är de stora tillverkarna av industriella RFID-taggar OMNI ID, CONFIDEX, XERAFY och uppstickaren OPP IOT. Sannolikt har någon av dessa taggar som passar även för din verksamhets behov – så låt oss kolla!

Du hittar UHF RFID-taggar här: https://rfidprodukter.com/cat/rfid-taggar/rfid-taggar-uhf-868-mhz/

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå